Dokumentation för hemuppgift, dag 1

Nu ska det äntligen bli litet fart på vädret och litet klara dagar, eftersom några fronter enligt tv4-nyheterna ska passera i dagarna och mellan dem ska det bli torrare luft. Så nu börjar jag dokumentera.

8:30 Nimbostratusmoln över hela himlen. Väldigt låga, litet dimmigt på håll. Nimbostratus bildas genom långsam hävning av stora luftskikt, t.ex i samband med varmfronter. Om man tittar på frontkartan på wetteronline.de, så ser man att en ockluderad front (alltså en varmfront och en kallfront som har smält samman) stod över oss kl 6:00. Enligt tv4-nyheterna är det en varmfront som rör sig över oss västerifrån. Det är flera fronter som ska passera oss innan det kommer torrare luft.

Vinden är sydvästlig på marken och nordvästlig högre upp (vid 500 hPa tryck, vilket motsvarar ungefär 5500 möh), och det är ett lågtryckscentrum över havet i nordväst och högtryck nere i Frankrike. Vinden blåser moturs i lågtryck och medurs i högtryck på norra halvklotet, och rör sig in mot lågtryck och ut från högtryck i marknivå, p.g.a. friktionen från marken, men cirkulärt över 1000 meters höjd. Är det förklaringen till de olika vindriktningarna?

Regn och låga moln kommer före en varmfront och är då mer långvarigt, och efter en kallfront, och är då mer intensivt och kortvarigt. Enligt SMHI och Celsius, och det blöta på marken, har det regnat litet i natt. Lufttrycket har också fallit från 1020 till 1015 hPa sen i går, och det brukar det göra innan fronter.

11:30 Molntäcket spricker upp och det är stratusmoln som är gråa på undersidan och vita på översidan. Litet fransiga, litet olika höjd. Stratocumulus? Men de är liksom för luddiga. Det kanske är stratocumulus som håller på att bildas. Det blåser från sydväst.


14:30 Rakt upp Stratus/stratocumulus+altostratus. Norr: Stratocumulus. Molntäcket är uppsprucket så det syns moln på olika höjd, det skymtar litet riktigt höga moln ibland. För en timme sen syntes cirrocumulus och en tunn slöja som kanske var cirrostratus, fast de är ju svåra att se, eller cirrus. Det rör sig mycket däruppe och det blir en del kul molnformationer. Blå himmel i söder och tråkstratusmoln i sydost.

Molnen splittrar sig i linjer och duttar och 15:30 ligger band över himlen NO-SV. Altocumulus tror jag.



På satellitbilderna från yr.se och SMHI ser man hur molnen som borde höra till nästa front verkar vara på väg mot oss.

17:00 Det ligger stora band i nordsydlig riktning, en del med fiskbensliknande mönster, med små molnpluttar emellan som jag tror är altocumulus fast de är mindre än ett finger stora. En molnrulle av stratocumulus(?) ligger i NV och det är vanliga stratusmoln och högre moln som nog är altostratus över.

Det är mycket turbulens i luften nu och det är väl alla virriga fronter som drar över oss.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Trebarnsmamma, naturvetare på jobbet och kulturvetare på fritiden. Intressen: friluftsliv och resor, folkmusik och kulturhistoria, opera och teater.