Dokumentation för hemuppgift, del 2

8:00 Gråmulet igen. Altostratus+stratocumulus. Nästa front passerade oss i natt. Det har varit molnigt och därför har temperaturen inte sjunkit märkbart. Litet regn har det kommit också, det ser man på radarbilderna och på Celsius och SMHIs tabeller och diagram.

Enligt tv4-vädret ligger det ett lågtryck över norra Finland med tillhörande kallfront över oss. På satellitbilderna ser virveln över Atlanten ut att ha kommit in över Finland, men den är litet otydlig ett tag. Kanske har lågtrycket bildats nyligen, eller omformats på något sätt, med tanke på gårdagens uppdelning av kallfront och varmfront. Det brukar bildas lågtryck när fronter delas upp, eftersom kallfronter rör sig fortare och de böjer av mot varandra och bildar en virvel. På tv4 pratar de om blåst också i samband med det här lågtrycket, men det märks inte här.

Lufttrycket har sjunkit rejält här från 1015 hPa i går till 1003 hPa nu.

11:34 Altocumulus, stratocumulus. Molntäcket spricker upp och det är mycket blå himmel nu. Små molnbollar och strimmor ovan och större moln i horisonten, men ändå bomullstussiga.

12:30 syns höga moln, cirrus (fjädermoln, till höger i översta bilden), och ett litet cirrocumulus (makrillmoln) har synts till. Det är disigt över solen så jag undrar om det är cirrostratus där. Lutar förresten moln alltid i vindriktningen. Det måste jag fråga om.

14:00 Visst är molnen platta under? Det här måste väl vara cumulusmoln (stackmoln). Kan solen ha värmt jorden så att luften har stigit och den innehållande fukten har kondenserats vid 1-2 km höjd? Temperaturen har stigit vid marken i alla fall på förmiddagen. Det var 12 grader vid 11:00, men nu har det sjunkit igen till 10 grader.

17:00 Nu är det i princip molnfritt förutom litet rosa moln vid horisonten. Därför blir det nog kallare i natt när värmen kan försvinna lättare. På tv4-vädret sa de runt 5 grader i morgon bitti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Trebarnsmamma, naturvetare på jobbet och kulturvetare på fritiden. Intressen: friluftsliv och resor, folkmusik och kulturhistoria, opera och teater.