Förvirrat väder

Det är litet förvirrat väder just nu. Mycket fronter enligt väderleksrapporten. I går hade de en varmfront som rörde sig baklänges på TV, och när jag frågade om det på föreläsningen idag skrattade vår lärare och bekräftade att det var litet förvirrat.

Föreläsningen handlade om väderobservationer. Läraren hade med sig gamla mätinstrument och visade bilder på nya. Vi fick veta att Uppsalas mätserie är jättelång, sen 1700-talet, och började i Celsiushuset mitt i stan, det diagonalt ställda huset utanför StPersgallerian där guldfynd håller till nuförtiden.

Sen gick vi igenom platser där vädret observeras, att fartyg tar med sig mätutrustning ut till havs, att det finns markstationer och väderballonger, satelliter och radar för fjärranalyser, och att Vägverket mäter, men mest vägtemperatur vid ställen som är särskilt utsatta för halka, så de är inte representativa.

Satelliter kan vara geostationära, och utplacerade längs ekvatorn där de rör sig med samma hastighet som jorden så de är fixerade på en punkt. De fungerar inte så bra över 70:e breddgraden, för det blir för snäv vinkel. Därför finns det polära satelliter också, som går i bestämda banor över polerna och passerar samma ställe vid samma tidpunkt några gånger om dagen. De visar båda varianterna på SMHI:s hemsida. Bilderna över Europa är från en geostationär satellit och de över Norden är från en polär, och det är därför tiderna är som de är och bilderna över Norden är litet klippta ibland.

IR-bilder är bra för de syns på natten, men eftersom låga moln kan ha en temperatur ganska lik marken så syns de inte alltid så bra, och då är det bättre med synliga bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Trebarnsmamma, naturvetare på jobbet och kulturvetare på fritiden. Intressen: friluftsliv och resor, folkmusik och kulturhistoria, opera och teater.