Förslag på svar på fråga 2

Ett grupparbete i kemiundervisningen passar utmärkt för de praktiska momenten. Enligt Emmer och Evertson (2013, s. 94) passar grupparbete bra när det finns tydliga målsättningar och metoderna att nå dit är begripliga för eleverna. Genom att välja ett projekt som besvarar frågeställningar om observationer i vardagen, så kan ett grupparbete fungera som en möjlighet att bygga ny kunskap på välbekanta begrepp, vilket är effektivt för inlärningen. (Hattie, 2012, s. 45.) Emmer och Evertson menar att grupparbete under de förutsättningarna förbättrar färdigheterna i problemlösning och förståelsen för ämnet och underlättar för eleverna att komma ihåg viktiga saker.

Laborationer är även lämpliga att utföra i grupp eftersom det finns många uppgifter att utföra, som kan delas upp mellan eleverna och leda till samma mål. Då leder grupparbete till både effektiv inlärning och utvecklad social kompetens.

Sociala färdigheter utvecklas genom att eleverna får förklara för varandra och utöva ledarskap (Emmer & Evertson, 2013, s. 120). De lär sig att ställa frågor, lyssna på varandra och dela med sig av kunskap.  Eleverna får även möjlighet att arbeta mer självständigt med stöd av läraren och bli mer oberoende av andra för sin kunskapsinlärning (s. 111) Det ökar motivationen och förändrar attityder och beteende i inlärningssammanhang (s. 113).

Laborationer i kemi som grupparbete ger möjligheter till att använda sig av flera olika sätt att lära in kunskap. Genom att kombinera biblioteksstudier, för att formulera frågeställningar och söka teoretisk bakgrundsinformation, med praktiskt arbete får eleverna en mer heltäckande bild, vilket enligt Hattie (2012, s. 138) är effektivt för inlärningen.

Under grupparbeten finns en viss risk för att några arbetar mer och andra tar del av deras reslutat utan att själva behöva göra så mycket. Thornberg (2013, s. 70) kallar det för ”social lättja”, och risken ökar i större grupper, om deltagarna inte känner varandra väl, om uppgifterna är för enkla och det saknas engagemang. Det kan även bero på osäkra förväntningar på andra, en känsla av anonymitet och okunnighet om vad de ska göra. Brist på tillit till de andra och stort eget engagemang kan leda till det motsatta, att den personen på eget initiativ tar på sig för mycket arbete.

Det kan också hända att gruppen tappar fokus på uppgiften. Thornberg (2013, s. 72) skiljer mellan arbetsgrupper, där fokus ligger på uppgiften, och grundantagandegrupper, där fokus har flyttats till något som inte har med uppgiften att göra. Om ansvarsfördelningen är oklar kan hela gruppen tendera att vilja överlämna ansvaret till de andra. Det kan leda till konflikter, så att deltagarna skyller på varandra, eller att de talar om annat som inte har med uppgiften att göra, i en felaktig föreställning att de kan smita från arbetet så att någon annan odefinierbar person kan komma och göra det åt dem.

För att undvika det måste undervisningen styras av läraren. En metod är att tilldela gruppdeltagarna varsin uppgift, så att de utför olika moment som sedan sammanställs, eller att ge dem olika roller i gruppen. (Emmer & Evertsson, 2013, s. 116) Talar om att sätta ihop grupper av individer med varierande kunskaper och förmågor, så de får utnyttja dem på bästa sätt, och får känna att de har ansvar för sitt expertområde och kan handleda varandra. Deltagarnas kunskapsnivå ska däremot inte skilja sig alltför mycket åt. Även om både svagare elever lär sig av starkare, och starkare lär sig av att förklara, så ska skillnaden vara måttlig.

Emmer och Evertson talar också om att individualisera delar av grupparbetet, så att var och en får föra individuell loggbok, i det här fallet en labjournal. De kan också ge en lista på individuella bidrag och ge återkoppling på varandras insatser. Hattie (2012, s. 173) menar dock att kamratåterkoppling ofta är felaktig, och därför bör läraren styra den med frågor som är enkla att svara på.

Om konflikter uppstår är det viktigt att kunna hantera dem. Som förberedelse inför grupparbetet är det bra att hålla en helklassdiskussion om ramar och förväntningar. Efter grupparbetets slut är det viktigt med återkoppling på grupparbetesfärdigheter. (Emmer & Evertson, 2013, s. 125.)

En grupp ska kunna planera ett gemensamt mål, och gemensamma hypoteser. Om vi utgår ifrån en laboration kan gruppen efter den inledande planeringen dela upp uppgifter och ansvara för dem. De kan genomföra bibliotekssökning på egen hand och sedan diskutera hur informationen ska leda dem till målet, och vilken roll ens eget arbete har haft. De kan sedan utföra varsitt moment under en laboration och diskutera resultatet och hur de kan ge svar på problemställningar.

För att grupparbete ska fungera krävs att eleverna har förtroende för varandra. Hattie, (2012, s. 46) menar att det är viktigt att eleverna kan känna att misslyckanden och frågor välkomnas. Det är avgörande för en fungerande arbetsgrupp att deltagarna kan diskutera felkällor och lära av sina egna och andras misstag.

Emmer och Evertson (2013, s. 114) ger en del användbara tips om rumsmöblering och tillgång till material. Jag förutsätter att det finns en någorlunda välutrustad laborationssal, bibliotek, datorer och grupprum eller bord där de kan sitta och lösa uppgiften tillsammans.
Att utföra ett bra grupparbete kräver mycket planering som tar tid både för gruppen och för läraren. Men det kan ibland vara värt det eftersom man får ut så mycket av grupparbete i både faktakunskaper och personliga och sociala färdigheter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Trebarnsmamma, naturvetare på jobbet och kulturvetare på fritiden. Intressen: friluftsliv och resor, folkmusik och kulturhistoria, opera och teater.